Modul memorije 2012: IZLOŽBOM “BUDI REALAN, TRAŽI NEMOGUĆE” U GRAZU NAJVLJEN PROGRAM OVOGODIŠNJEG MODULA MEMORIJE

Jučer je u Grazu otvorena izložba "Budi realan, traži nemoguće ", BH i austrijskih umjetnika, te je najavljena njena postavka u sklopu ovogodišnjeg programa Modul Memorije 2012. Na izložbi u kultnoj austrijskoj galeriji suvremene umjetnosti Rotor izloženi su radovi Šejle Kamerić, Nebojše Šeića Shobe, Ede Numankadića, Jusufa Hadzfejzovića, Damira Nikšića i Michael Bluma, Damira Šagolja, Adle Isanović, Kurta i Plaste, Amira Idrizovića, Adele Jušić i Lane Čmajčanin, Andreas Hellera, Helmut Kaplana, Richard Krischea, Mirko Marić, Eva Helene Stern, Edda Stroll, Marcus Wilfing i ILA. Kustosice izložbe su Lejla Hodžić, Karin Lerneis, Eva Meran i Margharete Makoves. Pred skoro 200 prisutnih gostiju pored umjetnika gostima se obratio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaj. Događaj kome su prisustvovali brojni zvaničnici grada Graza posjetio je i Valentin Inzko, a među gostima izložbe bili su i brojni umjetnici među kojima i Michelangelo Pistoleto. Zasebno je održan poseban sastanak predstavnika gradova Graza i Sarajeva na kome su kustosice Lejla Hodžić i Margharete Makovec te umjetnički direktor programa Modul Mmeorije i Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković prezentirali plan organiziranja ove izložbe u Sarajevu 27. aprila 2012. godine kao dio ovogodišnjeg programa Modul memorije i obilježavanja 20. godišnjice od početka opsade grada.

" Posebno zadovoljstvo je organizirati jedan ovakav događaj u sklopu programa Modul memorije, jer ovdje se ne radi o tome da ćemo imati priliku prisustvovati izložbi izuzetnih bosanskih i austrijskih umjetnika, već se ovdje radi i o suradnji sa ljudima koji su osvjedočeni prijatelji našeg grada. Afirmiranje komunikacije kroz umjetnost i slavljenje različitosti je upravo ono što se čini nekom porukom ove izložbe. U današnjem svijetu kada se moguće želi predstaviti nemogućim, važno je odgovriti revolucionarnim mislima poput ovih koje se pripisuju Che Guevari:"Budimo realni tražimo nemoguće". Čini se da samo ako izgradimo takvu realnost, imamo šansu da promjenimo sadašnjost, tj da nam budućnost ne bude neka mračna prošlost." , izjavio je u povodu izložbe u Rotor galeriji Nihad Kreševljaković.

Izložba će u Sarajevu biti organizirana u različitim gradskim prostorima, a trajat će od 27.  aprila do 9. maja 2012. godine. U grazu, pored ove izložbe i izložbe u Kamera Austrija, bit će organizirana i projekcija filmova producentske kuće Deblokada u sklopu kojih će publika imati priliku gledati filmove Jasmile Žbanić "Poslije, poslije", "Slike sa ugla", "Participacija", te film Sjećaš li se Sarajeva Seada i Nihada Kreševljakovića i Nedima Alikadića.

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši