MODUL MEMORIJE 2009

Modul Memorije selo: ZVIJER NA MJESECU, DINE MUSTAFIĆA

Sutra na Akademiji Scenskih umjetnosti u Sarajevu, u 20.00 počet će program Modul memorije 2009 sa predstavom "Zvijer na mjesecu", reditelja Dine Mustafića. Predstava će igrati 04., 05. i 06. aprila na Otvorenoj sceni Obala, ulica Obala Kulina bana 11, sa početkom u 20:00. Informacije i rezervacije na broj 062 549 971, prodaja ulaznica na blagajni Otvorene scene Obala sat prije početka predstave. Cijena ulaznice je 10 KM, s tim da je za đake, studente i penzionere cijena 5 KM.

Modul Memorije je program Festivala MESS koji je prvi put realiziran 1996 godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetnicčkog izraza. U okviru ovogodišnjeg programa bit će prikazana i teatarska predstava ‘’Zvijer na mjesecu’’, reditelja Dine Mustafića, a u produkciji Mostarskog Teatra Mladih.

Predstava “Zvijer na Mjesecu“ počinje u trenutku kada Aram sa autobuske stanice dovede kući svoju ženu Setu. Godina je 1921. a autobuska stanica je u Americi, u Milwaukeeju. Iako su posredstvom provodadžike Aram i Seta još prije tri mjeseca postali muž i žena, ovo je prvi put da su zajedno. Seta je preplašena šesnaestogodišnja djevojčica, koja je smrti svojih roditelja u stravičnoj noći svjedočila skrivena ispod hrpe ćebadi. Aram je, kao i ona, Armenac i siroče. Ona želi porodicu. On želi djecu. Puno djece. Novog čovjeka za svaku izrezanu glavu na njegovoj porodičnoj fotografiji…

Pitanja s kojim se reditelj Dino Mustafić bavi u ovoj pozorišnoj predstavi su sljedeća: Da li su oni koji prežive genocid osuđeni da ostatak svog života provedu kao njegovi živi spomenici, zakucani za tragičnu prošlost ličnim ranama i stravičnim slikama stradanja svojih najdražih?, ili je njihova dužnost da “povratkom u kult života” i prihvatanjem kao istine da je sreća način putovanja kroz život, a ne nedokučivo odredište, produže život ideji humanizma,  i na taj način istovremeno efikasno isporuče “montekristovsku osvetu” onima koji ih nisu ubili samo zato što su ih slučajno promašili? Ili nesto treće?

Dino Mustafić na pitanja postavljena u tekstu odgovara, konvencionalnim ali maštovitim rediteljskim intervencijama. Kako personalizovati genocid? Kako ukazati na tragediju jedne nacije kroz priču o ocu bez sina, o ženi bez muža, o dječaku bez roditelja. U pitanju je kreativna i intimna,  i za glumce i za publiku, emotivno zahtjevna predstava, koja nijednog gledaoca sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Tekst Richarda Kalinoskog je u izvođenju svjetski poznatih pozorišnih trupa već oduševio zahtjevnu pozorišnu kritiku teatarskih festivala.

Predstava ‘’Zvijer na mjesecu’’ je dobila nagradu ‘’Ključ Tmače’’ za najbolju predstavu nastalu u 2008 godini, prema izboru žirija Časopisa za dramu, teatar i odgoj ‘’TmačaART’’, a isti žiri je dodijelio nagradu ‘’Tmačin prsten’’ za najbolju mušku ulogu glumcu Bravo Erminu.

U predstavi igraju: Jelena Kordić, Ermin Bravo i Boris Ler. Dramaturgiju potpisuje Ljubica Ostojić, a scenografiju i kostimografiju Vanja Popović.

03.04.2009.

Modul Memorije: VI (NI)STE OVDJE ANDREJ ĐERKOVIĆ O GENOCIDU U DARFURU

 Namjera rada Andreja Đerkovića koji će biti predstavljen kao dio ovogodišnjeg program Modul memorije 2009 ima namjeru podsjetiti nas na genocid koji se odvija u Darfuru /Sudan/… Radi se o posterima koji će biti postavljeni na svim lokacijama gdje će se održavati programi Modula Memorije.  Za novinare i sve zainteresirane goste, prvi poster bit će postavljen 7. aprila u 14.00, pasaž u ulici M. Tita 54, na plakatnom mjestu Festivala MESS.  Dolaskom na ovaj događaj izražavamo protest protiv genocida u Darfuru!!!

  

O svom radu Andrej Đerković piše:


VI (NI)STE OVDJE

Andrej Ðerković za Modul Memorije 2009

Naše sjećanje je kada se danas pogleda, jedino iskreno kulturno naslijeđe koje možemo sačuvati kao posebnu vrijednost. U smislu očuvanja te vrijednosti, veoma važne za kreiranje kulturološkog identiteta, potrebno je suosjećanje sa društvima koji su doživjeli (doživljavaju) slična iskustva. Rad VI (NI)STE OVDJE je amalgam satelitskog snimka Sudana sa klasičnom turističkom markacijom Vi ste ovdje (Vous etes ici) – koja se u smislu auto-reference koristi kao indikacija (ideo lokator) mjesta gdje se trenutno nalazite. Rad ima za cilj navesti na razmišljanje lokalno građansko društvo, te uvidjeti koliko je ono zainteresovano ili u dodiru sa činjenicom da se iskustvo kroz koje su oni prošli, dešava nekome drugom. Sa druge strane, rad propituje ljude koji se naučno bave tematikom genocida, gdje su i da li su uopšte moguće razlike žrtava genocida kroz geografsko, istorijsko ili kulturološko mjesto istih u čitanju moderne istorije.

 

 

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši