Globalno selo: ČOVJEK SA FOTO APARATOM – ZIJAH GAFIĆ!!!

NEW YORK – 28. Februara 2007 “Getty Images” objavio je imena dvojice dobitnika ovogodišnje prestižne nagrade “Getty Images – 2007 Grants for Editorial Photography”.

Iako ne mogu reći da sam iznenađen, ali mi je pravo drago da je jedan od njih naš dragi Zijah Gafić.  Pored Zijaha ovu nagradu je dobio i Magnum-ov  fotograf Christopher Anderson iz New York-a. Inače, ovo je treća godina da  “Getty Images” organizira dodjelu ove značajne nagrade, a u konkurenciji su se našle rekordne 153 prijave fotografa iz 26 različitih zemalja. O odabiru najboljih projakata odlučivala su tri člana žirija: MaryAnne Golon, Direktor fotografije TIME magazina (New York), Rebecca McClelland iz Sunday Times Magazine (London) i Jean-Francois Leroy, generalni direktor Visa Pour L’Image (Perpignan, Francuska). Zahvaljujući ovoj nagradi Ziyah Gafić će imati mogućnost da finalizira svoj foto esej ‘Troubled Islam – Short Stories From Troubled Societies.’  U pitanju je serija dokumenata koja se bavi postratnim iskustvom i nasiljem u svakodnevnom životu unutar muslimanskih zajednica u Europi, Africi i Aziji, a u kontekstu posljedica 11. septembra. Lijepa nagrada će takođđer omogućiti Zijahu Gafiću i da dovrši njegov deveti, tj, završni foto esej o Libanonu, a gdje se bavi pričom o koegzistenciji muslimana i nemuslimana unatoč neprijateljstvima narušeim odnosima i kontinuiranom utjecaju vanjskih sila.

Getty Images (Seattle, WA) je inače vodeći svijetski kreator i distributer vizualnih sadržaja, a koji se svakodnevno objavljuju u svim važnijim novinama, magazinima, filmovima, televizijskim programima, knjigama i web site-ovima u preko 100 zemalja širom svijeta.

http://gettyimages.com

U ovim danima punim razočarenja ovo je zbilja jedna potpuno drugačija i veoma lijepa vijest. Da li da napišemo i to da je ovaj naš čovjek sa fotoaparatom odličan primjer o tome kako talenat bez rada ne vrijedi baš puno. Tek onda kada to dvoje spojite dobijete Zijaha Gafića. Čestitamo!!!

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši