BLOB INICIJATIVE: Nebojša Šerić Šoba: Spomenik međunarodnoj zajednici u Sarajevu

MOLIMO VAS DA PROČITATE OVU STARU VIJEST O INICIJATIVI BH. UMJETNIKA N.Š. ŠOBE KAKO BI U SARADNJI SA NJIM USKORO ORGANIZIRALI PETICIJU KOJOM BI TRAŽILI DA SE NJEGOVA IDEJA O SPOMENIKU MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI REALIZIRA NA INICIJATIVU GRAĐANA !!!
NADAMO SE DA ĆE ŠOBA USKORO POSTAVITI NA PETITION. ONLINE OVU PETICIJU KAKO BI MOGLI SVI DATI PODRŠKU NJEGOVOJ GENIJALNOJ IDEJI. SLIJEDE DETALJI:

Spomenik međunarodnoj zajednici

Nebojša Šerić Šoba, jedna od ključnih umjetničkih figura BiH, pokreće veoma interesantnu inicijativu – podizanje spomenika međunarodnoj zajednici!
Vjerujemo da Šobu ne treba posebno predstavljati. Čovjek koji je tokom rata, kada nije bio na liniji, svirao, pjevao, bavio se videom, te pravio nevjerovatne instalacije i performanse, danas živi u New Yorku (ponekad i u Amsterdamu), a mnogi ga smatraju za jednog od najvažnijih mladih evropskih umjetnika.

Glavom i bradom, Nebojša Šerić Šoba

Pismo-poziv za izgradnju spomenika međunarodnoj zajednici u parku ispred zgrade Predsjedništva prenosimo u cijelosti.

Zdravo svi,

Već dugo vremena sam razmišljao kako da se na dostojanstven način zahvalimo međunarodnoj zajednici na svemu što je učinila za nas. Oni su nas godinama pomagali i trudili se da nam bude bolje.

Kao to možete da vidite na digitalnoj-virtualnoj skici koju sam vam poslao, predstavljena je moja ideja koja bi trebala da pokrene inicijativu za podizanja spomenika međunarodnoj zajednici. Naša zahvalnost, utjelovljena u monumentalnom obliku, bi konačno trebala da pokaže da smo spremni da i dalje surađujemo sa međunarodnom zajednicom po principima koji su ustanovljeni već na Lisabonskim pregovorima, pa nastavljeni kroz rat, i konačno zapečaćeni Dejtonskim ugovorom.

Kao što možemo primijetiti, ovih dana se završava posao na kojem je međunarodna zajednica radila tolike godine: definitivna rekonstrukcija Bosne i Hercegovine.

Svi znamo kakva je bila humanitarna pomoć koju smo dobijali u ratu i od čega se sve ona sastojala. Ne želim da budem nezahvalan prema onim zemljama koje su nam tu pomoć pružale, već samo želim da podrctam šta je to što mi u budućnosti možemo da očekujemo od nama prijateljskih zemalja.

“Ikar” je bila ta čuvena konzerva mesa za koju nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo i sve ostalo što ide uz to. Samo smo znali da nemamo ništa bolje od toga, i da nemamo mogućnost izbora.

Ako se osvrnemo na trenutnu političku situaciju u BiH i na međunarodne faktore (koji i dalje vedre i oblače), ne možemo a da ne konstatujemo da je politička pomoć koju dobijamo uglavnom sa zapada kvalitetno adekvatna onoj koju smo dobijali u prehrambemom obliku. Misteriozan sastav, misteriozan proizvođač, sa neodređenim rokom trajanja.

Kao što vidite na slici, pažljivo sam odabrao lokaciju koja je jedina adekvatna za ovaj spomenik (prekoputa ulaza u predsjedništvo BiH). To u stanovitom smislu treba da predstavlja simboličnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice koji bi trebali da posjećuju BiH predjsednistvo.

Poruka je slijedeća: Znamo šta moramo da progutamo!!!

Ovim bih želio i da pokrenem inicijativu za izgradnju ovog spomenika, to jest, svakome ko je voljan da organizuje izvedbu ovog spomenika nudim otvorenu suradnju pod uslovima koji će biti dogovoreni. Ja nažalost živim daleko od Sarajeva (New York) pa nisam u mogućnosti da to sam sprovedem, zato se uzdam u Vašu pomoć.

Iskreno Vaš Nebojša Šerić – Shoba

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

5 komentara

  1. Jakako da treba,moze i jedna verzija pred zgradom OUN u New
    Jorku a postament za instalaciju obavezno oblijepiti legendarnim “keramicnim plocicama”,pardom,keksom iz korejskog, vijetnamskog i drugih ratova koji se najbolje rastvaraju u sumpornoj ili mravljoj kiselini.

Komentariši